- semeníky i plody pýřité - plody oranžové, často s červeným líčkem - pecka hladká a snadno oddělitelná od dužniny
Od střední Asie až po Evropu. Navzdory svému jménu pochází z Číny, ale právě přes Arménii se počátkem našeho letopočtu dostala do Evropy. Do Česka se rozšířila z Itálie přes Slovinsko, Štýrsko a Rakousy. Úspěšné pěstování 200-300 m.n.m. s průměrnou roční teplotou nad 8,5 °C a úhrnem ročních srážek 550 mm; musí být chráněmy před pronikáním chladných větrů. Má krátkou dormanci, škodí jí jarní mrazy (květ snese –2,5 až –3,5 °C). V ČR nejrozšířenější odrůda Velkopavlovická.
V Číně se pěstovala již více než 2000 let př.Kr. (Písemné doklady jsou z roku 2198, z období vlády císaře Yü.
Plody obsahují vitamíny: C, A, PP niacin, kys. pantotenovou, v malém množství B6 a B2, minerální látky: K, P, Ca, Mg , Na.