česnek hadí / Allium victorialis

Hlavní znaky

- vytrvalá, silně aromatická bylina s podzemní cibulí přisedlou na krátkém oddenku
- listy krátce řapíkaté s kopinatou až eliptickou čepelí, na rubu s vyniklou žilnatinou
- listové pochvy zakrývají dolní třetinu lodyhy
- květy zelenobílé až žlutobílé, v hustém kulovitém lichookolíku

Počet chromozómů: 16,32

Variabilita

Vzhledem k velkému areálu jsou v určitých oblastech (Asie, Severní Amerika) lokální typy odlišovány jako samostatné druhy, případně jako odlišné poddruhy.

Ekologie

Vyskytuje se ve vysokostébelných trávnících montánního až subalpínského stupně (Calamagrostion villosae, Calamagrostion arundinaceae), vzácněji na smilkových loukách (svazy Nardion a Nardo-Agrostion tenuis) a ojediněle v listnatých lesích svazu Carpinion.

Rozšíření

V ČR se vyskytuje přirozeně  v Krkonoších na obvodu karù a podél horní hranice lesa a na druhotných loukách v hřebenových polohách (Rýchory); v Hrubém Jeseníku (velmi vzácně), kde je rozšířen na obdobných stanovištích jako v Krkonoších, a v Moravskoslezských Beskydech. V nizkých polohách je znám ze dvou izolovaných lokalit: v Bílých Karpatech lesních (Boršice) a v Ostravské pánvi (Havířov).
Areál druhu je rozsáhlý, ale není souvislý; druh má velkou arelu v oblasti střední a východní Asie a menší arely v Evropě a Severní Americe (viz Variabilita).

Zajímavosti

V oblastech s německým osídlením byl považován za rostlinu zaručující nezranitelnost v boji (šupiny připomínají drátěnou košili), a proto byl pěstován. Na Sibiři je nakládán a konzumován v zimním období („čeremša“).

Literatura

Krahulec F., Duchoslav M., Bártová V. (2006): Rozšíření druhů rodu česnek (Allium) v České republice. I. Druhy sekcí Reticulato-bulbosa, Butomissa a Anguinum (A. strictum, A. tuberosum, A. victorialis) [Geographical distribution of Allium species in the Czech Republic. I. Species of sect. Reticulato-bulbosa, Butomissa and Anguinum (A. strictum, A. tuberosum, A. victorialis)].- Zprávy Čes. Bot. Společ. 41: 1-16. [PDF]»
Krahulec F. & Duchoslav M. (2010): 180. Alliaceae J. Agardh – česnekovité. – In:  Štěpánková J., Chrtek J. & Kaplan Z. (eds.), Květena České republiky [Flora of the Czech Republic], 8: 647–677.



Zpracoval: Martin Dančák

Květ/Květenství

© Václav Dvořák

česnek hadí <i>(Allium victorialis)</i>

Květ/Květenství

© Vladimír Nejeschleba

česnek hadí <i>(Allium victorialis)</i>

Habitus

© Lenka Šafářová

česnek hadí <i>(Allium victorialis)</i>

Porost

© Lenka Šafářová

česnek hadí <i>(Allium victorialis)</i>

Zásobní orgán/orgán klonálního růstu

© Martin Duchoslav

česnek hadí <i>(Allium victorialis)</i>