mochna chlumní / Potentilla collina

Synonyma

Potentilla wiemanniana Günther et Schummel, P. guentheri Sprengel, P. leucopolitana P. J. Mueller in Billot, P. argenteiformis Kauffm., P. silesiaca Uechtr., P. thyrsiflora Hülsen ex Zimmeter in A. Kerner, P. wibeliana T. Wolf

Hlavní znaky

- přízemní listy 5četné
- lístky naspodu šedobílé až plstnaté, s některými zakřivenými jemnými chlupy
- některé chlupy na líci lístků někdy při bázi s 1 nebo několika štětinkami
- kalich často plstnatý
- čnělky na bázi ztlustlé
- koruna žlutá

Počet chromozómů: 35, 42

Variabilita

Potentilla collina představuje polymorfní komplex hybridních forem náročný na správnou determinaci. V českém taxonomickém pojetí se při vymezení druhu vychází, že všechny formy vznikly ze dvou rodičovských kombinací a to křížením P. argentea a P. arenaria nebo křížením P. argentea a P. tabernaemontani, čemuž kromě Potentilla collina odpovídá ještě Potentilla lindackeri a na našem území vyhynulá P. psammophila.

Ekologie

Roste na travnatých stráňkách, stepní svazích s nezapojenou vegetací, na písčinách při okrajích borů, na okrajích cest a železničních náspech.

Rozšíření

Evropa.

V České republice v současnosti extrémně vzácný, kriticky ohrožený druh (C1), který se vzácně vyskytuje v teplých oblastech Čech a na jižní a střední Moravě. Vzhledem k náročné determinaci může být na řadě lokalit opomenut.

Podobné druhy

Literatura

Soják J. (2004): Rod Potentilla L. In: Slavík B. (ed.): Květena České republiky vol. 4. - Academia, Praha, 283-314.



Zpracoval: Agáta KUBÍČKOVÁ
Recenzoval: Radim J. Vašut - BOT/BIKR