česnek kýlnatý / Allium carinatum

Hlavní znaky

- bylina s cibulí
- listy s čepelí čárkovitou, smáčklou, na líci mírně žlábkovitou, na rubu žebrovanou, čepel převážně plochá, plná, pouze těsně při bázi dutá
- celá rostlina chutná mdle, bez palčivé chuti
- stvol přímý, oblý, i s listy tmavě zelený
- toulec dvoucípý, bylinný, vytrvávající, cípy po odkvětu dolů směřující
- lichookolík s 0-30 květy, vždy s pacibulkami, vzácně bez květů
- okvětní lístky podlouhle eliptické, člunkovité, na vrcholu tupé, fialové
- tyčinky z okvětí výrazně vyniklé, bez postranních zoubků, prašníky nachové
- čnělka výrazně vyniklá z okvětí

Počet chromozómů: 24

Variabilita

Není významná.

Ekologie

Roste na suchých trávnících, pastvinách, v lesních lemech a na slatinných loukách. Pouze ojediněle byl zaznamenán na mezích. Půdy jsou hlubší, hlinité až jílovité, ale i slatinné. V planárním až submontánním stupni, nejčastěji v kolinním až suprakolinním stupni v nadmořských výškách 200–500 m.

Rozšíření

Větší počet lokalit v termofytiku a mezofytiku jihovýchodní Moravy (roztroušeně v Bílých Karpatech, ojedinělé lokality v Hostýnských a Zlínských vrších, Vsetínské kotlině a v Beskydském podhůří). V Čechách původní výskyt omezený jen na několik lokalit ve východních Čechách, ve středním Polabí a na Šumavě. Další ojedinělé výskyty jsou sekundárního charakteru (zplanění ze zahrad).
Celkové rozšíření: jižní a střední Evropa, na sever proniká až do jižního Švédska, v severozápadní Evropě patrně pouze zplanělý, chybí v jižní části Balkánského polostrova. V Asii pouze v severní Anatolii.

Zajímavosti

Druh je pěstován na skalkách a v posledních letech často i zplaňuje. Alpínkáři je označován a v zahradnictvích prodáván pod názvem A. pulchellum, což je však jiný druh (A. cirrhosum VANDELL).

Podobné druhy

Literatura

Krahulec F., Duchoslav M. (2010): 180. Alliaceae J. AGARDH – česnekovité. - In: Štěpánková J. (ed), Květena České republiky [Flora of the Czech Republic], vol. 8, p. 647-677.



Zpracoval: Martin Duchoslav

Květ/Květenství

© Martin Duchoslav

česnek kýlnatý <i>(Allium carinatum)</i>

Květ/Květenství

© Martin Duchoslav

česnek kýlnatý <i>(Allium carinatum)</i>

List

© Martin Duchoslav

česnek kýlnatý <i>(Allium carinatum)</i>