růžkatec bradavčitý / Ceratophyllum submersum

Synonyma

Ceratophyllum muticum Cham., Ceratophyllum granulosum Schur.

Hlavní znaky

- listy 3–4× vidličnatě větvené
- koncové úkrojky 5–8, na okraji řídce nezřetelně zubaté
- plody s jemně bradavčitým osemením bez postranních ostnů
- vrcholový osten mnohem kratší než zralý plod

Počet chromozómů: 2n = 40, 72

Variabilita

V morfologii plodu velice variabilní druh. Rostliny s plody na povrchu s krátkými tupými štětinami jsou označovány jako var. haynaldianum Beck.

Ekologie

Vyhledává mezotrofní až eutrofní dobře průhledné vody mrtvých říčních ramen, tůní, rybníků a pomalu tekoucích kanálů v nížinách a teplých pahorkatinách. Nejčastěji roste v mělkých teplých stojatých vodách v pokročilejších fázích sukcese. Dno nádrží bývá pokryto vrstvou sapropelového substrátu. Stanoviště mohou být osluněné. Upřednostňuje vody zásadité s vyšším obsahem vápníku. Snáší i vyšší koncentrace chloridů a síranů. Společenstvo svazu Hydrocharition morsus-ranae, zvláště pak asociace Potamo-Ceratophylletum submersi.

Rozšíření

Evropa (mimo severních částí), nejsevernější Afrika (nejspíše i tropická Afrika), střední a tropická jv. Asie.
V ČR je druh rozšířen převážně ve středním Polabí a na jižní Moravě. 

Zajímavosti

Opylení se děje pod vodou, tyčinky se oddělují od květu, vyplouvají na hladinu, kde se pyl vysypává a pomalu klesá na ponořené blizny. K častějšímu opylení přispívá klidná hladina. 

Podobné druhy

Literatura

Slavík B., Husák Š. & Hejný S. (1997): Rod Ceratophyllum L. In: Slavík B. (ed): Květena České republiky vol. 1., Academia, Praha.
Šumberová K. (2011): Potamo-Ceratophylletum demersi Pop 1962. In: Chytrý M. (ed), Vegetace České republiky 3. Vodní a mokřadní vegetace, Academia, Praha.



Zpracoval: Jan Ševčík

List

© Jan Ševčík

růžkatec bradavčitý  <i>(Ceratophyllum submersum)</i>