rdest ostrolistý / Potamogeton acutifolius

Hlavní znaky

- lodyha zvláště v horní části výrazně dvouřízně smáčklá, úzce křídlatá
- turiony 20–40 mm dlouhé
- listy pouze ponořené, čárkovité, 35–90 mm dlouhé, 1,8–3,5 mm široké, na vrcholu špičaté s nasazeným hrotem, 3žilné, se 10–22 sklerenchymatickými vlákny
- palisty na straně přivrácené k listu srostlé, později pukající, na odvrácené volné, 8–28 mm dlouhé
- klasy kulovité 4–8 mm dlouhé, za plodu se neprodlužující
- stopka klasu 5–14 mm dlouhá
- plody elipsoidní, na hřbetě často s bradavčitým kýlem

Počet chromozómů: 2n = 26

Variabilita

Druh variabilní především v celkovém habitu rostliny, míře větvené, délce internodií, délce a šířce listů a jejich barvě a tvaru listového vrcholu. Vesměs se jedná o fenotypovou plasticitu, ale některé tyto odchylky byly i taxonomicky řešeny. Rostliny bohatě větvené s dlouhými internodii a listy byly popsány jako var. major Fieber; chudě větvené rostliny s krátkými internodii a listy jako var. minor Fieber. Některé extrémní fenotypy se svými znaky velmi přibližují druhu P. compressus

Ekologie

Nejčastěji osidluje stojaté, zřídka i mírně tekoucí, mezotrofní až eutrofní čisté vody jako jsou nížinné toky, mrtvá říční ramena, tůně v mokřadech, náhony, a rybníky. Stanoviště bývají s bahnitým dnem s vrstvou organogenního bahna s vodami 20-120 cm hlubokými, minerálně bohatými. Svaz Potamion, vzácně i ve svazu Nymphaeion albae.

Rozšíření

V ČR se vyskytuje roztroušeně v mezofytiku a termofytiku v jižních, jihozápadních a východních Čechách, Českomoravské vrchovině, severovýchodní Moravě, na Břeclavsku a v okolí Moravičan.
Areál druhu zaujímá temperátní část Evropy – od jižní Anglie, přes střední Francii na východ do střední části evropského Ruska, jižněji jen vzácně; na sever zasahuje do Švédska až k 60 ; severní šířky, na jih až na sever Itálie a Srbska.

Podobné druhy

Literatura

Kaplan Z. (2010): Čeleď Potamogetonaceae Dumort. In: Štěpánková J. (ed): Květena České republiky vol. 8. Academia, Praha.



Zpracoval: Jan Ševčík

List

© Jan Ševčík

rdest ostrolistý <i>(Potamogeton acutifolius)</i>

List

© Jan Ševčík

rdest ostrolistý <i>(Potamogeton acutifolius)</i>