rdest maličký / Potamogeton pusillus

Synonyma

Potamogeton panormitanus Biv.

Hlavní znaky

- lodyha oblá
- turiony se vyvíjejí v uzlinách u báze listů hlavní lodyhy
- listy úzce čárkovité, 3žilné
- střední žilka listu zaujímá 1/10–1/4 šířky listu, z plochy listu zřetelně vystouplá
- žlázky na uzlinách zpravidla chybějí, zřídka 2 přítomny, pak menší než 1/6 průměru lodyhy
- nejmladší palisty srostlé, rourkovitě obepínající lodyhu, 4–15 mm dlouhé

Počet chromozómů: 2n = 26

Variabilita

Proměnlivý v celkovém habitu, míře větvení lodyhy, barevnému odstínu, tvaru listového vrcholu a délce a šířce listů. Tyto ekomorfózy byly různě taxonomicky hodnoceny jako: var. major (G. Fischer) vyznačujícími se robustními rostlinami s dlouhými a širokými listy; var. minor (Biv.) G. Fischer vytvářející tenké lodyhy s drobnými listy; či f. ligulifolius (G. Fischer) s nejhořejšími listy plovoucími na hladině, velmi slabě kožovitými a na bázi zúženými v kratičký řapík.

Ekologie

Nejčastěji osidluje stojaté až mírně tekoucí, mezotrofní až eutrofní vody jako jsou nížinné toky, mrtvá říční ramena, tůně v mokřadech, rybí sádky, náhony, pískovny a rybníky. Stanoviště bývají plně osluněná, s hloubkou 20-130 cm, s bahnitým dnem s vrstvou organogenního bahna. Vyhýbá se dystrofním vodám. Snáší zvýšenou salinitu (roste i v brakických vodách). Hojný ve svazu Potamion. Vzácně i ve svazu Batrachion fluitantis.

Rozšíření

V ČR roztroušeně v termofytiku a nižších polohách mezofytika. Hojný v oblastech s častým výskytem rybníků. V chladnějších oblastech a v územích s kyselými vodami chybí.
Areál druhu zahrnuje celou Evropu (mimo nejsevernější části) převážně mírné pásmo Asie na jich po Japonsko a Kamčatku, nerovnoměrně rozšířený v Africe, Severní Amerika na sever po j. Kanadu, na jih po s. Mexiko. 

Zajímavosti

Potamogeton pusillus a Potamogeton berchtoldii byly zejména v minulosti často pokládány za vnitrodruhové taxony P. pusillus. Výzkumy variability isozymů a sekvencí DNA naznačují, že se pravděpodobně jedná o dva bezprostředně nepříbuzné taxony, jejichž vzájemná podobnost je patrně produktem paralelního vývoje ve dvou různých evolučních větvích úzkolistých rdestů. 

Podobné druhy

Literatura

Kaplan Z. (2002): Úzkolisté druhy rodu Potamogeton v květeně České republiky IV. P. pusillus s.l. a P. trichoides. Preslia, Praha, 74: 345–371
Kaplan Z. (2010): Čeleď Potamogetonaceae Dumort. In: Štěpánková J. (ed): Květena České republiky vol. 8. Academia, Praha.



Zpracoval: Jan Ševčík